Atractii turistice > Cetati, castele, biserici fortificate > Castelul Teleki - un fost castel de vanatoare, vanat astazi de degradare

Castelul Teleki - un fost castel de vanatoare, vanat astazi de degradare


Descriere
Video
Imagini
Cazare
Localizare
Comentarii
Descriere:

Din pacate nu multe castele sau conace din România au reusit sa ramâna în picioare pentru a ne evoca elegantul stil de viata al celor de vita nobila de acum câteva secole. Cele putine care mai ofera înca piloane imaginatiei pentru o calatorie în timp sunt deosebit de valoroase, chiar daca nu au fost conservate în deplina lor forma estetica. Unul dintre acestea este Castelul de vânatoare Teleki, aflat în satul Juc-Herghelie din comuna Jucu,  la 20 de kilometri de Cluj-Napoca.

Numeroase domenii, astazi regasite pe terenurile din Jucu, au fost detinute în secolul al XVII-lea de catre înstarita familie Teleki, al carei cap, contele Mihály Teleki, a fost numit cancelar al Transilvaniei în perioada domniei lui Mihai Apafi I.

La exterior, arhitectura castelului se departeaza de cea protocolara, scopul acestuia fiind cel de a gazdui invitatii contelui la raiduri de vânatoare. Veranda castelului si-a conservat însa coloanele, destul de numeroase, aproape intacte. Interiorul înca mai pastreaza din ornamentatiile care impuneau ferestrelor, tavanului si intrarilor rigoarea sângelui albastru.

Lemnul completeaza constructia. O scara simpla, din lemn, cu motive ornamentale sculptate, îi ofereau castelului tinuta ideala pentru a reprezenta atât un spatiu de utilitate, cât si unul care sa aminteasca rangul înalt al gazdei. În câteva dintre numeroasele încaperi, tencuiala, de culoare deschisa, aminteste de tendintele modei din perioada respectiva. Tot din lemn au fost conceputi si pilonii de sustinere ai balconului de la etaj, piesa care asigura echilibru arhitectural.

Castelul de vânatoare Teleki este una dintre mostenirile noastre istorice si culturale care, din pacate, nevalorificata, risca sa ajunga în ruine. Odata cu ruiele sale, o pagina din istoria Transilvaniei va fi stearsa. Fara aceasta, nu ne vom mai putea niciodata recupera detalii reprezentative din trecut care, indirect, au contribuit la ceea ce suntem astazi si vom înainta orbecaind prin întunericul necunoasterii de sine. 

 

^ Top


Video:

In curand.


^ Top


Imagini:


^ Top


Cazare:

In curand.
^ Top


Localizare:

^ Top


Comentarii:

Adauga comentariul tau la aceasta locatie:
Nota: (5=maxim)
Nume:
Email:
Subiect:
Mesaj:
Introduceti numarul din imagine: This Is a CAPTCHA Image


  intrebare
Andra    (Thursday, October 29, 2015)

Buna. As vrea sa stiu daca se poate vizita aceasta locatie. In ce stadiu de degradare este cladirea, prezinta risc de prabusire/accidente? Multumesc anticipat!

  pt Rusu Giorgiana
Ghid Video Turistic    (Monday, December 09, 2013)

Imi cer scuze ca nu v-am raspuns, probabil m-ati prins tot plecat sau foarte ocupat...acum sunt mai liber in perioada aceasta. Mii de scuze inca odata! Cu stima!

  salutari
rusu giorgiana    (Friday, November 08, 2013)

am incercat sa va sun dar nu imi raspunde nimeni la telefon.

  castel
vig francisc    (Thursday, November 07, 2013)

Si eu am crescut langa asesta arhitectura frumoasa, dar acuma vad cu mare regret ce sa ales de el. Am trecut pe acolo nu demult si am vazut si acel parc minunat ce inprejmuieste castelu plin de gunoaie(peturi,pungi,doze de bere.....), stejarul secular ce sta in curte si inca multe altele, pacat, mare pacat!!!

  salutari
rusu giorgiana    (Thursday, November 07, 2013)

ma bucur ca mi-ati raspuns, imi puteti da un nr de telefon sau o adresa unde va pot contacta?

  despre castel
Ghid Video Turistic    (Thursday, October 03, 2013)

Multumim pentru vizita Giorgiana!

Ne poti contacta pentru o intalnire sa discutam mai multe. Nu promitem ca te vom suna foarte curand deoarece suntem extrem de ocupati. Multumim pentru intelegere si asteptam sa ne contactezi cand ai timp. Cu stima, echipa GVT!

  despre castel
rusu giorgiana    (Thursday, October 03, 2013)

As vrea sa imi exprim regretul in legatura cu acest castel.Nu mi-am imaginat vreodata ca se va alege praful de un monument istoric aflat intr-un sat in continua dezvoltare.Printre aceste ruine mi-am trait copilaria,era locul meu de refugiu cand ma izbeam de realiatea uneori dureroasa in care traiam,era locul in care puteam sa visez,sa creez...o parte din sufletul meu e inca acolo asteptand o mica speranta pt ca de acest loc sa se poata bucura si baietelul meu.Desi au trecut 20 de ani de atunci inca il vizitez, inca visez la el si la ce a fost odata.Nu as vrea sa fie sters din istorie asa ca poate daca imi cititi mesajul va rog sa ma contactati la nr de tel :0755883930. Mi-ar face placere sa fac tot ce pot pt acest loc special.

^ Top