Atractii turistice > Castre romane si cetati dacice > Castrul roman - Bologa

Castrul roman - Bologa


Descriere
Video
Imagini
Cazare
Localizare
Comentarii
Descriere:

Resculum, castrul roman este cea mai veche asezare din zona specificata în documente. A fost ridicat în jurul anului 106, drept garnizoana a Cohortei II “Hispanorum”, a carei misiune era, probabil, apararea granitei Imperiului Roman. Pe masura ce romanii au încercat sa consolideze granitele, în secolul al II-lea au fost adusi colonisti din Grecia, se crede din zona Patras si trupe de infanterie si cavalerie din Britania, "Cohors I Ulpia Britonum", lucru atestat de tiglele si caramizile descoperite, care poarta stampila cu abrevierile acestor trupe.

Castrul roman de la Bologa este unul din cele mai importante de pe granita de nord-vest a provinciei romane Dacia. Limesul roman se afla la aproximativ 5 km spre vest in dreptul satului Poieni iar turnurile de observare si pe alocuri valurile de pamant vizibile si azi, merg inspre Porolissum, unde se uneste cu sistemul defensif putin mai complex al orasului si castrului roman Porolissum.

Este unul din cele mai importante castre din Dacia si datorita faptului ca a fost ocupat de doua trupe importante de infanteristi combinate cu trupe de cavalerie si este unul din cele mai bine pastrate castre din Romania; valul de pamant este foarte bine vizibil si pe alocuri ajunge la inaltimea de 3-4 metri, vizibil este si santul de aparare cat si portile de acces in castru.

Cercetari arheologice s-au facut incepand cu anii 30 pentru o scurta perioada de timp, apoi incepand cu anul 1967 pana la mijlocul anilor 70. Au fost dezvelite cladirile din partea centrala a castrului, cladirile cele mai importante si singurele construite in piatra, Cladirea Comandamentului (Principia) aflata in mijlocul castrului, doua granare sau magazii si cladirea comandantului la care se sapa si azi. Se crede ca este o cladire in stil Mediteranean cu, curte interioara si singura cladire civila din castru. In aceasta cladire au locuit comandantul (comandatii) trupelor impreuna cu familia si scalvii lor.

Descoperirile din anul 2012, zilele de 6-8 iulie, constau in catarame de bronz, un inel de aur, multa ceramica si tigla, unele stampilate cu abrevierea numelui turpelor, caramizi folosite la sistemul de incalzire, "Hipocaust" si pavajul bine pastrat din curtea interioara.

Ruinele castrului sunt vizibile si astazi în locul numit "Gradiste", desi majoritatea zonei a fost folosita ca suprafata agricola. În apropierea castrului exista si ruinele unor bai romane.

 

Despre Bologa, Patrimoniu si Atractiile turistice

Localitatea Bologa este aflata la confluenta râului Crisul Repede cu râul Sacuieu (Hentu) (confluenta mai este numita local si "gura apelor"), totodata la poalele Muntelui Vladeasa, cel mai apropiat oras fiind Huedin. Legaturi cu exteriorul sunt asigurate prin drumul european E60, drumul national 128 care duce spre Sacuieu la sud si calea ferata (localitatea având gara).

Bologa se afla intr-o buna zona turistica,  fiind foarte aproape de atractiile turistice actuale, aprox 30 km de Vf.Vladeasa si Barajul de la Valea Draganului. Importanta turistica este sporita de patrimoniul aflat in zona, fiind prezente doua  monumente de o mare importanta pentru istoria Romaniei, Castrul roman de la Bologa si Cetatea medievala Bologa. Pe langa acestea in comuna Poieni din care face parte si Bologa, se gasesc trei vechi mori de apa (valtori) functionale si vizitabile!

Primaria Poieni sprijina sapaturile si cercetarile arheologice de la castrul roman si si-au exprimat dorinta de a reconstrui in prima faza una din cele patru porti a castrului "Poarta Praetoria" vizibila de pe soseaua europeana E60 iar dupa aceasta va urma primul festival antic de la Bologa. Primaria doreste sa puna in valoare si cetatea medievala unde la fel se doreste organizarea unui festival medieval.

Prin urmare promovarea patrimoniului de la Bologa va spori cu siguranta dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic si economic.

 
^ Top


Video:


^ Top


Imagini:


^ Top


Cazare:

Cabana Leghia - Leghia - Jud. Cluj Cabana Leghia - Leghia - Jud. Cluj
Cabana Dara - Pastravaria Dara - Lunca Visagului Cabana Dara - Pastravaria Dara - Lunca Visagului
Pensiunea Raluca *** - Bologa - Jud. Cluj Pensiunea Raluca *** - Bologa - Jud. Cluj
^ Top


Localizare:


Vizualizati Castrul roman Bologa pe o harta mai mare

^ Top


Comentarii:

Adauga comentariul tau la aceasta locatie:
Nota: (5=maxim)
Nume:
Email:
Subiect:
Mesaj:
Introduceti numarul din imagine: This Is a CAPTCHA Image


  Multumim de vizita
Ghid Video Turistic    (Friday, August 17, 2012)

Mda, aveti dreptate cu muzica, putin poate prost aleasa. O sa inlocuim coloana sonora cat de curand posibil. Va multumim pentru vizita si va mai asteptam:) Cu stima!

  Reportaj video
Serban    (Monday, August 13, 2012)

Reportajul video este reusit si pare o locatie extrem de interesanta care merita cercetata mai mult din punct de vedere areheologic. Singurul lucru care m-a perturbat a fost muzica psihedelica care dupa parerea mea nu e adaptata reportajului. E prima vizita pe site si mi-a creat o impresie foarte buna.

^ Top