Atractii turistice > Cetati, castele, biserici fortificate > Cetatea Bathory - Simleu Silvaniei

Cetatea Bathory - Simleu Silvaniei


Descriere
Video
Imagini
Cazare
Localizare
Comentarii
Descriere:

Asezate in centrul orasului Simleu Silvaniei ruinele cetatii medievale Báthory (secolul XVI), constituie o prezenta a arhitecturii renascentiste din Transilvania. Ansamblul reprezinta de fapt un castel rezidential si este alcatuit din doua incinte fortificate, construite în doua etape. 

Fortareata, declarata in prezent monument istoric, exista in anul 1532, fiind resedinta familiei nobiliare a Bathorestilor, istoria medievala a Simleului fiind strans legata de familia Báthory, familie princiara, care a jucat roluri importante în istoria transilvaneana. Cetatea Simleu intra în posesia familiei mai sus amintite în urma casatoriei lui Bathory Lászlo cu Medgyesaljai Anna, în anul 1351, devenind resedinta principilor ardeleni din familia Báthory. 

De la inceputul sec. al XVI-lea dateaza construirea castelului cetate din centrul orasului, resedinta familiei nobiliare Bathory si centrul unui intins domeniu feudal. Acesta cuprindea 50 de localitati, din care 2 erau targuri: Simleu Silvaniei si Crasna si 48 erau sate, din care 37 erau romanesti, iar 11 erau maghiare. 

De-a lungul vremii, cetatea si orasul au suferit numeroase atacuri si devastari din partea turcilor si tatarilor, dintre care cele mai pustiitoare au fost cele din 1594 si 1668. Ultimul atac a marcat si inceputul declinului cetatii care in 1774 ajunge in proprietatea orasului. 

In prezent se mai pastreaza pavilionul portii, cu doua nivele, deasupra gangului boltit, doua turnuri, un bastion si o parte din zidurile de aparare. 

In anul 2007 au avut loc sapaturi arheologice în vederea unei restaurari si eventuale puneri în valoare a sitului arheologic.

 

Alte atractii si obiective turistice din Simleul Silvaniei

  • La 3 km de Simleul Silvaniei - Manastirea Bic cu biserica de lemn de la 1720
  • Biserica Romano-Catolica construita in stil gotic la 1532
  • Sinagoga (1876) - Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord - momentan in restaurare si va fi inaugurat si redeschis in toamna lui 2013.

 

^ Top


Video:

In curand.


^ Top


Imagini:


^ Top


Cazare:

In curand.
^ Top


Localizare:


Vizualizati Cetatea Bathory pe o harta mai mare

^ Top


Comentarii:

Adauga comentariul tau la aceasta locatie:
Nota: (5=maxim)
Nume:
Email:
Subiect:
Mesaj:
Introduceti numarul din imagine: This Is a CAPTCHA Image


Nu sunt comentarii.
^ Top