Atractii turistice > Manastiri > Manastirea Sapanta-Peri - Maramures

Manastirea Sapanta-Peri - Maramures


Descriere
Video
Imagini
Cazare
Localizare
Comentarii
Descriere:

Manastirea Sapânta-Peri, asezata pe malul românesc al râului Tisa, în Parcul Dendrologic Livada, în imediata apropiere a granitei cu Ucraina, a fost construita în amintirea vechii manastiri Peri, distrusa în anul 1761 de catre trupele generalului austriac Bukow, din cauza faptului ca românii refuzau sa treaca la catolicism.

 

Soarta manastirii Peri a fost împartasita si de alte lacase de cult din Maramures, din aceeasi perioada. Propriu-zis, manastirea Peri a functionat dincolo de râul Tisa, dar dupa al doilea razboi mondial, odata cu reasezarea granitelor, România a pierdut o mare parte din teritoriul sau, implicit si cetatenii sai pe care istoria avea sa-i lase pe vecie în bratele unei tari straine. Astfel, lacasul de cult a ramas pe vecie al ucrainenilor.


Legatura cu trecutul

Ctitorul manastirii, preotul Grigore Lutai din Sapânta, s-a gândit ca istoria locului nu trebuie abandonata, iar în amintirea fostului locas de cult din Peri, acum pe teritoriul Ucrainei, este ridicata acum o noua manastire. Lucrarile au debutat în anul 1996,

ca abia prin anul 2004 sa fie terminate. Manastirea are acum cladirile administrative în faze de finalizare a lucrarilor, însa acest lucru nu împiedica turistii sa viziteze locul pentru a admira turla bisericii care parca vrea sa strapunga cerul.

Manastirea Peri-Sapânta are hramul Sfântul Mihail si Gavril, iar în anul 1391 a devenit stavropighie (locas de rang patriarhal), având egumen cu îndatoriri episcopale. Actuala constructie a manastirii este tipica bisericilor din lemn maramuresene, însa are câteva caracteristici deosebite: pridvor în forma pentagonala, demisol si un etaj în trei trepte ce ajunge la înaltimea de 56 de metri

Aici a fost construita cea mai inalta biserica de lemn din lume, biserica ce poarta hramul Sfântul Arhanghel Mihail,  inalta de 78 de metri (mai inalta decat Statuia Libertatii din New York). Crucea poate fi vazuta de la mare distanta, inclusiv din Ucraina.

Constructia a fost realizata dupa planurile arhitectului Dorel Cordos de catre mesterul Ioan Stiopei zis Buga din Bârsana.

Biserica a fost sfintita la 31 august 2003, cu toate ca lucrarile de constructie nu sunt inca finalizate in intregime. De asemenea intre 2003-2004 a fost construit si altarul de vara de catre mesterul Ioan Stiopei.

Manastirea Sapânta-Peri nu trebuie sa lipseasca din itinerariul nici unui turist sau pelerin ce vine in tinuturile Maramuresului.

 

Turistii care de obicei viziteaza Cimitirul Vesel din Sapânta ajung sa treaca negresit si pragul manastiri. Acestia sunt încântati atât de locul unde se afla amplasata, cât si de arhitectura constructiei masive din lemn. Deja lacasul de cult din Sapânta face parte din oferta turismului religios românesc, alaturi de manastirile Rohia, Bârsana si Moisei. Aflata în subordinea Episcopiei Maramuresului si Satmarului, manastirea Peri-Sapânta tinde (si are toate sansele) sa devina în urmatorii ani unul dintre cele mai importante stabilimente religioase care înnoada trecutul cultural-istoric cu un prezent agitat, mereu în cautarea unei ordini interioare de împacare a omului cu Dumnezeu.

 

Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Acces: DN19 Sighetu Marmatiei spre NV-Sapanta (18 km), la nord de Sapanta 1 km

Stareta: monahia Agnia Ciuban

Cazare: in curs de amenajare

Adresa: com. Sapanta, nr. 85,437305, jud. Maramures

^ Top


Video:


^ Top


Imagini:


^ Top


Cazare:

Pastravaria Alex - Happy Fish - Pensiune - Maramures Pastravaria Alex - Happy Fish - Pensiune - Maramures
Pensiunea Elizabeta - Restaurant-Pizzerie Giulia - Leordina, jud. Maramures Pensiunea Elizabeta - Restaurant-Pizzerie Giulia - Leordina, jud. Maramures
Conacul Drahneilor - Ruscova - Maramures Conacul Drahneilor - Ruscova - Maramures
Pensiunea Magnolia*** - Viseu de Sus, Maramures Pensiunea Magnolia*** - Viseu de Sus, Maramures
^ Top


Localizare:

^ Top


Comentarii:

Adauga comentariul tau la aceasta locatie:
Nota: (5=maxim)
Nume:
Email:
Subiect:
Mesaj:
Introduceti numarul din imagine: This Is a CAPTCHA Image


  pelerinaje
caua ionita    (Friday, September 19, 2014)

Minune dumnezeiasca cu har duhovnicesc.
Dumnezeu sa binecuvinteze pe toti pelerinii care ii calca pragul.

  Raspuns
Ghid Video Turistic    (Saturday, March 22, 2014)

Biserica Manastirii Sapanta-Peri,din cunostintele noastre, este cea mai inalta constructie de lemn din Europa.

  Întrebare
Dorin Benedek    (Thursday, February 20, 2014)

Am citit într-un site de pe Internet ca exista si o Manastire Sapânta-Peri aflata pe teritoriul României. Va rog sa mentionati daca raspunsul e afirmativ si ce înaltime are. Am mai citit ca cea din Ucraina are 78 de metri am gasit si 2 variante de clasament: cea mai înalta biserica de lemn DIN EUROPA si respectiv DIN LUME. Care este adevarul? Multumesc!

^ Top