Atractii turistice > Orase, sate si comune - agroturism > Municipiul ZALAU

Municipiul ZALAU


Descriere
Video
Imagini
Cazare
Localizare
Comentarii
Descriere:

Situat în nord-vestul României, la trecerea dintre Carpatii Estici si Muntii Apuseni, judetul Salaj este cunoscut din vremuri stravechi ca Tara Silvaniei, adica Tara Padurilor, cu o suprafata de 3850 km2 si având ca vecini la nord judetele Satu-Mare si Maramures, la vest si sud-vest judetul Bihor iar la sud-est judetul Cluj. 

Municipiul Zalau, care se gaseste în centrul judetului pe valea cu acelasi nume, este resedinta administrativa a Salajului. 

 

Este situat in apropierea granitei fostului Imperiu Roman, mai precis la 8 km de Castrul Roman de la Porolissum - cea mai puternica fortificatie cu rol de aparare din partea de nord-vest a Provinciei Dacia Romana. In epoca medievala reprezenta spatiul de trecere dinspre centrul Europei inspre inima Transilvaniei, prin binecunoscutul "drum al sarii". 

Azi, municipiul Zalau, situat pe axa Cluj - Satu-Mare - Petea Vama, DN 1F - E 81, este conectat la o retea rutiera cu acces spre Europa de vest. Municipiul Zalau, pe langa importanta sa economica, constituie si un puternic centru cultural, de invatamant, si nu in ultimul rand, un atractiv areal turistic. De curand, municipiul Zalau, pe langa renumele scolilor si liceelor existente, se poate mandri cu prezenta a doua colegii universitare acreditate.

 

Istoria Municipiului Zalau

Descoperirile arheologice de pe teritoriul municipiului Zalau au pus in evidenta dovezi ale existentei in aceste locuri inca din neolitic, respectiv cu cca. 6500 de ani in urma. Monedele dacice descoperite in perimetrele arheologice din zona centrala a municipiului, de pe Valea Mitii si din vestul orasului, la care se adauga importante elemente apartinatoare culturii romane, atesta continuitatea locuirii dacice in acest areal si dezvoltarea unor relatii de ordin economic cu orasul Porolissum.

Dupa cucerirea Daciei de catre Traian (106), granita Imperiului Roman trecea pe culmea Mesesului, la nord având triburile dacilor liberi, iar în zona de est, sud-est (Meses) se afla fortificatiile romane de granita, turnuri, ziduri, santuri si mâluri de aparare. 

Prima consemnare scrisa cu privire la Zalau o gasim in "Gesta Hungarorum", numita si Cronica lui Anonymus - notar al regelui Bela al IV-lea al Ungariei - lucrare aparuta in jurul anului 1210. In acest sens putem aprecia existenta unei populatii destul de numeroase. 

Se poate afirma ca Zalaul exista ca asezare omeneasca inca din jurul anului 900, dar prima atestare documentarea apare la 1200. Dupa navalirile tatare si pustiirea orasului din anul 1241, Zalaul intra din anul 1246 in administrarea episcopatului catolic de la Oradea si este mentinut sub aceasta administratie pana in anul 1542, cand intra in componenta Principatului Transilvania.

La 1 august 1473 Matei Corvin, regele Ungariei si Boemiei, declara Zalaul pentru prima data oras-targ, "Oppidum Zilah", privilegiu care scotea orasul de sub dominatia comitatului acordand dreptul de comert liber cu toata tara, oferindu-i independenta economica intr-o vreme cand bunul plac al nobilului, dar si al suveranului erau singurele criterii de impartire a dreptatii si de conducere a statului.

De-a lungul istoriei, localitatea a avut diverse denumiri: "Ziloc" in 1220, "Oppidum Zilah" in 1473, "Zila" in 1601, Szilaj - Sszilagy in 1839, Szilaju in 1850 si Zilah - Walthenberg - Zalau in 1854. 

 

La sfarsitul secolului al XVI-lea orasul apartinea Transilvaniei si avea o conducere administrativa autonoma, alcatuita din 33 de senatori alesi, dintre care unul era primar. Pe langa acestia, mai functionau un notar, un arhivar si un casier.

Alte praguri importante in dezvoltarea localitatii se inregistreaza in anul 1571, sub domnia principelui Stefan Bathory, in anul 1600 sub domnia lui Mihai Viteazul, iar dupa anexarea Transilvaniei de Imperiului Habsburgic, orasul cunoaste o decadere economica pe fundalul unei infuzii a produselor de provenienta apuseana, in detrimentul celor autohtone.

O data cu victoria din 3 august 1601, de la Guruslau, a lui Mihai Viteazul, patronul spiritual al orasului, Zalaul se bucura de propriile reguli administrative, legislative, fiscale si militare, precum si de o autonomie reala care ofera libertati cetatenilor. O cronica din sec. al XVII-lea mentioneaza pentru prima data ocupatiile locuitorilor orasului: curelari, olari, rotari, pantofari, macelari, croitori, fierari, dulgheri, palarieri si, nu în ultimul rând, armurieri. În decursul secolelor XVI-XVII, în Transilvania au fost organizate o serie de colegii calvine(reformate), în Zalau fiind întemeiat primul colegiu în anul 1646, actualul Colegiul National Silvania. 

Urmatoarele informatii pe care izvoarele istorice le mentioneaza, sunt legate de date mai apropiate perioadei actuale.

Zalaul a fost din totdeauna capitala de comitat, iar din anul 1968, Zalaul devine resedinta judetului Salaj, pentru ca, dupa aproape 10 ani, în 1979, sa primeasca rangul de municipiu. Astazi, orasul resedinta de judet este un centru industrial important al Salajului, un oras modern cu o viata proprie.

 

Atractii turistice

 

Muzeul de Istorie si Arta

Galeria de arta "Ioan Sima"

Monumente si ansambluri de arhitectura

Zestrea de monumente si ansambluri de arhitectura completeaza potentialul atractiv al orasului cu obiective construite de exceptie. Dintre cele 24 de monumente si ansambluri de arhitectura catalogate in municipiul Zalau, amintim aici cateva dintre cele mai reprezentative, cum sunt: cladirea "Transilvania" (1895 - teatru orasenesc), cladirea primariei (1889- tribunal si sediu de prefectura), Biserica romano-catolica (1878), Biserica reformata ( 1904-1907), Biserica ortodoxa "Adormirea Maicii Domnului" (1930-1934), Protopopiatul ortodox (cladire de la sfarsitul secolului al XIX-lea), cladirea Muzeului Judetean de Istorie (cca. 1900 - casino al asociatiei mestesugarilor, un veritabil monument de arhitectura cu numeroase elemente neoclasice), scoala generala "Simion Barnutiu" (1895 - scoala de fete) si Colegiul National Silvania (1860 - colegiu reformat), elemente urbanistice de mare valoare pentru patrimoniul istoric si cultural al tarii. 

Pe strada Corneliu Coposu se mai pastreaza casa în care, la 1714 a poposit regele Suediei, Carol al XII-lea. O placa comemorativa fixata pe fatada unei case aminteste ca aici a locuit în perioada liceului (1892-1896) AdyEndre.

Este interesanta si lucrarea cunoscuta drept grupul statuar "Wesselenyi" (1902), opera renumitului sculptor Fadrusz Janos, bustul poetului Ady Endre (inaugurat în 1957) si al lui Octavian Goga, plasate în fata Liceului teoretic, precum si bustul ridicat in 1959 in memoria lui Simion Barnutiu, opera a sculptorului Romul Ladea.

Alte monumente arhitecturale din oras: busturile lui Al. Papiu Ilarian, Mihai Viteazul, Corneliu Coposu, Iuliu Maniu, Andrei Saguna, monumentul Eroilor ridicat in cinstea soldatilor cazuti pentru eliberarea tarii de trupele germane, monumentul "Lupoaica", din fata primariei si monumentul "Ingerasul".

 

Muntii Meses sunt o grupa montana a Muntilor Apuseni, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Occidentali.Varful Magura Priei este cel mai inalt varf montan al Mesesului, masurand 996 m. 

Amatorii de drumetii au la dispozitie o harta si trei trasee turistice nou marcate pe muntele Meses, din apropierea municipiului Zalau.

Link trasee Muntii Meses: http://www.zalausj.ro/ro/meses.htm

^ Top


Video:


^ Top


Imagini:


^ Top


Cazare:

Pensiunea Casa Romana ***, Moigrad, Porolissum Pensiunea Casa Romana ***, Moigrad, Porolissum
^ Top


Localizare:


Vizualizare harta marita

^ Top


Comentarii:

Adauga comentariul tau la aceasta locatie:
Nota: (5=maxim)
Nume:
Email:
Subiect:
Mesaj:
Introduceti numarul din imagine: This Is a CAPTCHA Image


  Felicitari
Paul    (Monday, September 01, 2014)

Sincer, am trait emotii frumoase când am vizionat clipul si va multumesc ca voi(Ghid Video Turistic)mi-ati facut o mare bucurie. Sunt mândru de orasul meu, sunt mândru ca m-am nascut în Zalau si felicitari pentru modul în care ati prezentat orasul de la înaltime pentru ca toti sa observe frumusetea lui. Succes pe mai departe!

  Felicitari!
Rodica T    (Friday, July 18, 2014)

Super frumos! Felicitari Primaria Zalau! Felicitari celor ce au muncit pt aceasta minunata prezentare!

  Multumim
Ghid Video Turistic    (Thursday, April 10, 2014)

Multumim Bogdan pentru comentariu si vizita! Va mai asteptam!

  Felicitari !!
Bogdan    (Thursday, April 10, 2014)

Felicitari celor care au realizat aceasta descriere !!! Un lucru foarte frumos ! BRAVO !!

  Va multumim!
Ghid Video Turistic    (Wednesday, August 29, 2012)

Va multumim si noi pentru vizita si va mai asteptam! Veti vedea mult mai multe despre Zalau si judetul Salaj!

  zalaul meu
monika    (Tuesday, August 28, 2012)

multumim ca ati ales sa vb si despre orasul nostru...deoarece nimeni nu promoveaza acest judet.va doresc succes si multa putere de munca.multumesc

^ Top