Atractii turistice > Rezervatii si atractii naturale > Cheile Turenilor (Cheile Turului)

Cheile Turenilor (Cheile Turului)


Descriere
Video
Imagini
Cazare
Localizare
Comentarii
Descriere:

Cheile Turenilor sunt situate între comuna Tureni si satul Copaceni, în apropierea drumului national E60 (Cluj - Turda: la 23 km de Cluj-Napoca si 8 km de Turda)

Cheile Turenilor sunt declarate rezervatie naturala, suprafata protejata fiind de 29 ha

Acest mic paradis este mai putin cunoscut decat Cheile Turzii dar este la fel de grandios

Cheile Turenilor au o lungime de 1.850 de metri, cu pereti inalti de peste 100 de metri si numeroase pesteri au fost „sculptate” de Paraul Racilor in calcare din Jurasic. 

Pereti inalti cu forme interesante, acoperite de iedera sau muschi gros, ori piatra netezita de vant si ploi. Chiar daca exista peste 20 de pesteri si grote (Ex: Pestera cu Silex (64 m lungime), Pestera de sub grohotis (27,5 m), Pestera Vulturilor si Sura Mica.), accesul la acestea este anevoios si nerecomandat fara masuri de siguranta. Pe langa relieful de canion carstic, Cheile Turenilor au rezervat vizitatorilor si alte elemente deosebite. Specii rare de plante, precum Barba Ungurului, fluturi si specii emblematice de acvile si soimi ii asteapta pe curiosi.

Cheile Turenilor au fost locuite inca din epocile stravechi. Arheologii au gasit urme de locuinte care dateaza inca din mileniul al V-lea i. Cr. si apartin complexului cultural Cluj-Cheile Turzii-Lumea Noua. Alte descoperiri dateaza din perioada finala a epocii neolitice si din epoca bronzului. 

Alte atractii turistice in zona sunt: Cottul Cainilor si Stâna Crinilor.

Accesul se poate face cu autoturismul din satul Copaceni ( pe langa indicatorul cu Rezervatia Arheologica Copaceni-Sandulesti, locatie de vizitat inainte de a ajunge in chei) sau pe jos  din capatul satului Tureni pentru a ajunge pe innaltimile stancilor. Cu siguranta merita efortul! 

Nu uitati aparatul de fotografiat si sticla cu apa:)

Va recomandam acest loc pentru:  plimbare, catarare, fotografie


Avertismente!

Pescuitul si vanatoarea sunt interzise!

NU LASATI GUNOAIE!!! NU FACETI FOC!  Daca v-ati chinuit sa duceti PET-uri pline pana acolo, cu siguranta este mai usor sa le duceti inapoi goale! 

Ocrotiti natura! 

Va multumim! 

^ Top


Video:


^ Top


Imagini:


^ Top


Cazare:

Pensiunea POARTA APUSENILOR Pensiunea POARTA APUSENILOR
^ Top


Localizare:


Vizualizati Cheile Turenilor pe o harta mai mare

^ Top


Comentarii:

Adauga comentariul tau la aceasta locatie:
Nota: (5=maxim)
Nume:
Email:
Subiect:
Mesaj:
Introduceti numarul din imagine: This Is a CAPTCHA Image


  acces - Monica
Ghid Video Turistic    (Tuesday, June 17, 2014)

Monica, din cate am vazut acolo, se poate intra. Am mers cu masina pana la acea cabana din chei.

  acces
Monica    (Sunday, June 15, 2014)

Se poate intra in chei sau e blocat accesul in continuare?

  acces si cabana
Dondanel    (Thursday, November 14, 2013)

Din cate stiu, doamna primar si vice-primar din Tureni sunt oameni destul de deschisi la ceea ce inseamna dezvoltarea Tureniului, asa incat, cu multa diplomatie, cred ca s-ar putea discuta cu dansele. Consiliul judetean este cel care ar trebui sa faca ceva, caci ei au custodia, insa.... Cine a incercat la primarie?

  Cheile Turenilor ... private!
Zamfir    (Wednesday, October 02, 2013)

Astazi, situatia este cam ... la fel:\http://zamfirpop.com/blog/2013/10/01/hopaaaaa-my-dear-watson/

  Ciudat
Ghid Video Turistic    (Sunday, February 17, 2013)

Din pacate, nu am primit nici un raspuns , nici de la CJ si nici de la Garda de Mediu...deocamdata...este aiurea ce se intampla acolo...mai insistam!

  nota 4 pt. lipsa de acces
miha    (Thursday, February 14, 2013)

mi-e scarba de bataia de joc totala NUMAI IN ROMANIA dece le permitem sa-si bata joc?? trebuie sa facem galagie! nu mai stati si va plangeti pe la colturi, trebuie sa aratati tupeu!
ma duc cu un prieten din australia la salina, cheile turzii - voiam sa ma opresc si aici. E a 2-a oara cand vine in Romania ii place, multi straini ar vizita daca ar fi totul promovat (si protejat) cum trebuie. Si romani bineinteles ca 80% din noi habar n-avem de atatea frumuseti

  Raspunsuri!
Ghid Video Turistic    (Wednesday, October 10, 2012)

Ciudat ce se intampla in Cheile Turenilor! Aveti dreptate, este inca blocat. Nu am primit nici un raspuns de la CJ referitor la aceasta problema. Mai insist si chiar voi merge personal la CJ! Am facut sesizare scrisa la Garda de Mediu, cu rugamintea de a n-i se comunica urgent situatia si masurile luate. Va mai tin la curent cu cele rezolvate. Domnule Horatiu, suntem dispusi sa participam la primavara pentru marcarea unui posibil traseu! Va multumim inca odata. Pentru Doamna Monica, mai este o cale de acces din Tureni. In drumul d-voastra, intrebati exact la Primaria Tureni si veti primi cu siguranta indicatiile necesare. Vom avea curand toate informatiile corecte despre accesul in Cheile Turenilor.

  acces
horatiu    (Sunday, October 07, 2012)

buna ziua. am vizitat azi intrarea dinspre copaceni si pot sa confirm ca afisajele proprietarului sunt acolo asa ca am ocolit desi cu greutate pentru ca tot pe proprietate trebuie sa treci.ar fi cel putin 2 probleme importante de semnalat : desi peisajul merita mult mai mult nu exista NICI un Marcaj ( macar pana intri pe vreo carare) si dac exista cineva care administreaza atunci nu inteleg ce adimistreaza , ma ofer voluntar ca sa marcam la primavara macar traseul clasic pe malul apei
a doua problema este ca proprietarul a indiguit cursul paraului la aprox 100m in amonte de proprietatea sa pentru a face o deviere care sa ii alimenteze proprietatea. cred ca cei de la mediu ar trebui sa aiba un cuvant de spus .
ne tot plangem ca altii ne fac regulile si ca ne gestionaza din afara
poate ca e mai bine de vreme ce pare ca noi stim doar sa ne batem joc de ceea ce ne-a harazit Dumnezeu

  Re: promisiune
monica    (Saturday, October 06, 2012)

ati reusit sa deblocati drumul? se poate merge azi? duc niste straini si nu as vrea sa ne facem de ras complet. este alta cale de acces pana consiliul judentean face ceva?

  Promisiune!
Ghid Video Turistic    (Monday, October 01, 2012)

Ups! Asta e prea de tot deja! Promit ca maine, 2 octombrie 2012 voi merge personal acolo sa vad care este situatia, plus ca voi cere justificari de la CJ si Primaria Tureni! Va asigur ca revin cu informatiile! Va multumim mult pentru sesizari!

  da, acces blocat
Arpi    (Sunday, September 30, 2012)

Chiar azi am fost aici si am avut neplacerea de a fi invitat afara si aproape escortat afara de proprietarul spatiului ingradit din gura cheii pe motiv ca tot de pe un deal pe celalalt la intrare este al lui de o suta de ani si foarte jignit omul cand am inrebat cum a dobandit el acel teren intr-o rezervatie naturala. Doar in Romania ... :(
Dansul are un teren ingradit, pe poarta caruia scrie Teren privat, accesul doar cu acordul proprietarului si de asemenea scrie Nu aruncati gunoae , asa. Dupa o plimbare placuta in chei discutia avuta cu acel ... sa-i zicem om, ne-a stricat toata ziua. Tzaran Iuliu (Czárán Gyula, 1847-1906), care are o placuta comemorativa pe o stanca de la intrare si care a fost pionierul traseului turistic din Cheile Turului ar muri de rusine si de suparare daca ar vedea ce se intampla acolo. Chiar ma intreb si placuta comemorativa ii apartine d-lui proprietar ?

  Acces blocat??
Ghid Video Turistic    (Wednesday, July 18, 2012)

Multumim de sesizare Sabina, chiar nu stiam despre acest lucru. Fotografiile sunt facute in toamna 2011, atunci nus tiam de nici o poarta cu proprietate privata decat in capatul cheilor este acea cabana care din cate stiu este proprietate privata. Ai dreptate, este o rezervatie naturala in custodia CJ Cluj si accesul turistilor trebuie sa fie liber, gratuit sau pe baza de bilete, depinde de hotararea de consiliu dar sa fie accesul restrictionat complet...este aiurea. Multumim de sesizare si promit ca voi merge in Cheile Turenilor pentru update la fotografii si video si ma voi informa exact asupra situatiei. Revin cu detalii pe aceasta pagina!

  Acces blocat!!!
Sabina    (Sunday, July 15, 2012)

Chiar nu vede nimeni? Daca Cheile Turenilor sunt in custodia Consiliului Judetean Cluj, cum de e blocat accesul? La intrarea dinspre Copaceni, exista o poarta cu inscriptia Proprietate privata si poti trece doar daca au chef proprietarii sa te lase!
Oameni buni, e posibil asa ceva? Accesul la o rezervatie naturala nu e liber prin lege? Nu ar trebui sa ramana o cale de acces in Chei, chiar daca sunt proprietati private in zona?
Va rog raspundeti daca ati sesizat acelasi lucru.

^ Top